„Smaki Sardynii”
Na pewno warto spróbować tutejszych wyrobów, a ponieważ Sardynia to kraj typowo pasterski, to sery i wędliny. Kilka stuleci inwazji zza mórz, zmusiło Sardyńczyków do wykorzystywania darów natury nie z morza, ale z głębi wyspy. Wszędzie rosną winnice i gaje oliwne, a wiele rodzin robi własne wino i oliwę. Dzikimi ziołami doprawiało się praktycznie wszystko, co dało się włożyć do garnka, czyli króliki, dzikie ptaki – nawet drozdy,
Jednym z rodzajów tutejszego pieczywa są chrupkie okrągłe pane crasau, które pasterze zabierali z sobą w góry.
Najbardziej znany z sardyńskich serów to Pecorino – świeży jest miękki ale z czasem twardnieje i używa się go twardego. Inne to fiore Sardo i dolce Sardo. Miękkiej Ricotty używa się tutaj do aromatycznych słodkich dań. Z tutejszych wędlin zasmakowała nam Prosciutto, która smakuje zupełnie inaczej niż ta kupowana w marketach w Polsce.
Wiele miejscowych dań występuje tylko na Sardynii. Sardyński makaron fregula, w postaci drobnych kuleczek przypominających kuskus, dusi się w wywarze jagnięciny, doprawia szafranem i serem pecorino, aby powstało succu. Podaje się je z mięczakami lub dodaje do rosołu.
Suppa cuata to zapiekane warstwy chleba, posmarowanego serem, doprawionego gałką muszkatołową i pietruszką, polane rosołem jagnięcym. Favata to pożywna, zimowa potrawka, z wieprzowiny, fasoli i warzyw. Ze słodyczy warto spróbować ciasteczka pardulas lub casadinas, z ricottą doprawione cynamonem, szafranem i skórką z cytryny.
Malloreddus to kluseczki podawane z mielonym mięsem i świeżym sosem pomidorowy.
Co pić na Sardynii?
Najbardziej znanym czerwonym winem jest Cannonau, produkowane głównie w prowincji Nuoro. Doskonale pasuje do pieczonego mięsa i dziczyzny.
Białe wina doskonale pasują do dań z ryb i owoców morza, ale niektóre są również mocne, że pije się je także do mięs. Vermentino di Sardegna i Vermentino di Gallura, są dosyć mocne i występują również w wersji musującej. Bardzo dobre jest wino DOC Dermentino z Cala Viola i Usini.
Mirto – to likier z mirtu, mirt jest uważany za ziele miłości, za symbol szczęścia i płodności. Na Sardynii z owoców produkuje się likier Mirto, a z liści likier Mirto bianco, likiery mają słodki i łagodny smak, spożywa się je dobrze schłodzone. Ze względu na jego właściwości trawienne jest często oferowany w restauracjach pod koniec posiłku. Mirt ma również wiele innych zastosowań.
Wina deserowe – produkowanych jest tutaj wiele słodkich win, zarówno czerwonych jak i białych, Moscato di Sardegna, Muskat, Nasco. Warto skusić się na spróbowanie lodów w miejscowych lodziarniach, które są wyśmienite! trochę drogie, ale polecamy.